Terugblik in het verleden

Doe een wens: KRT in actie voor stichting make a wish (2014)

behind the scene

Er was eens: een wens van een meisje met een levensbedreigende ziekte. De wens luidde: het maken van, en spelen in een toneelstuk over een zeemeermin, een zeemeerminnenstaart, met invloed van de Hunger-Games, challenges, boogschieten, regisseren, spelen.

De wensvervuller en organisatie van make a wish nam contact met het KRT en er ontstond een artistieke storm. De gehele dag werd in een 3-tal brainstorms vormgegeven.

Pim Moltzer

Een script met verrassingen en waarin het meisje beslissingsmomenten zou hebben. Pim Moltzer nam de uitdaging aan. Een soundscape binnen een dag. Prachtig resultaat! Pim Moltzer als muzikant en zijn soundeffects maakte het tot een geheel.

Het werd een complete verrassing: Het maken van een graffity-tag, inspiring opwarming, het zetten van het stuk, pauze in een retro-busje, KRT aan de slag om stuk te zetten, generale, publiek! En spelen. Aftocht in roze limousine. We wensen meer, dat het immer goed gaat met haar! Dank voor prachtige samenwerking met: www.makeawishnederland.org

Regie:Tessa Naber

spelers

Spelers: Petra Prins-Hertog (advies, vampier), Tessa Koene (boogschutter, Ketniss), Rob Hertog (scriptadvies, zwarte raadgever), Coen Prins (vampier), Aad Fase(productie, witte raadgever), Richard Kors (Neptunus), Chantal Assenberg (vampier), Natanja Remmerswaal (ijskoninging), Patrick Bruggeman (nar, joker)

Licht: Nico Vellinga.

KRT speelt A Lie of the Mind. (2014)

flyer flyer scene

Samuel Shepard Rogers werd op 5 november 1943 in Ford Sheridan, Illinois, geboren. Hij groeide op als Amerikaans jochie, met Mother, God en Country, gevormd door achtcilinder-bakken, Westerns en Rock & Roll. Amerika is een land dat zich naar zijn eigen beeld heeft geschapen. Het heeft zijn korte veroveringsgeschiedenis tot een levende mythologie geromantiseerd.

scene

In het begin van de jaren 70 woonde Shepard in Londen en deed er nieuwe inzichten op, zowel wat zijn werk betreft als zijn kijk op Amerika. Zijn stukken gaan aandacht vertonen voor karakteriseringen en structuur en zijn ambivalente visie op de Amerikaanse Droom en de Amerikaanse mythologie wordt weergegeven in een complex van familieverhoudingen.

scene

Het Amerika in zijn stukken is herkenbaar, maar verre van geruststellend. Zijn helden mogen in het spoor treden van Glenn Ford en John Wayne, op zoek naar stoer individualisme en de ondergaande zon, maar ze laten geen slaperig stadje achter met de boeven veilig achter de tralies.

Henk Derksen

Script: Sam Shepard.

Regie: Mirjam Veldhuyzen-van Zanten

Spel:

Regieassistent: Natanja Remmerswaal

Productie: Chantal Assenberg & Magda de Frel

Licht/Techniek: Nico Vellinga

Na een intens en mooi repetitieproces heeft het KRT goede voorstellingen gegeven in het Kapelletje. De cast van "Lie of the Mind" van 10 jaar terug was zeer enthousiast.

Acterende KRT Militairen en familieleden door de tijd

Nationaal Militair Museum

In de herfst van 2014 wordt het KRT benaderd door Bart Westerlaken op dat moment actief voor het nieuw te openen , Nationaal Militair Museum te Soest. In dit museum worden animaties getoond van scenes zoals die zich hebben voorgedaan in de 80-jarige oorlog, de eerste-, en tweede wereldoorlog en VN-missies. Een overzicht van slagen waarin Nederland een rol heeft gespeeld.

Nationaal Militair Museum

De animaties waren gedeeltelijk gereed en werden het KRT getoond. Aan het KRT om hier geluid aan te geven. Een hele dag lang leefden Richard Kors, Aad Fase, Pim Dumans, Peter Weeting, Dick Oskamp en Patrick Bruggeman zich in in militairen, gesprekken, commando’s, uitroepen. De rollen werden per scene verdeeld op timbre, kracht, accent, authentiek Frans of Engels, De uitdaging om met aangeplakte mic, hoofdtelefoon, zwevende mic, de tekst ingeleefd te brengen zijn we met precisie van acteurs aangegaan. Soms 10 keer over.

Op 11 december 2014 is het Nationaal Militair Museum geopend. Aldaar KRT’ers te beluisteren in gelaagde, bewogen scenes.

Titanic (2014)

Acteurs

Op de valreep naar 2014 werd het KRT verrast door een challenge van het programma Man Bijt Hond. Amateurtheatergroepen konden mee dingen naar de ‘Alternatieve Oscars’ Deze beeldjes konden gewonnen worden door 1 minuut uit een bekende speelfilm vorm te geven. Onder bezielende regie van Mirjam Veldhuyzen-van Zanten gewerkt aan dit drama. Scene uit de Titanic.
Klein Rotterdams Toneel strijdt om oscar

Amateurtoneel, dus gesuggereerde zee, een life opgenomen soundtrack, klotsen, spetteren. Als Man Bijt Hond theater wil, dan krijgt het publiek dat ook wat ons betreft.
Backstage: Klein Rotterdams Toneel speelt Titanic

Acteurs

De opnamedag met de crew van Man Bijt Hond was spannend, ze hadden baat bij de voorbereiding van het KRT. Ook zij wilden het er het mooiste van maken. Een lange dag met zinken, wapperen, dobberen.
Scene Titanic

Het KRT toog in galakleding naar de uitreikingen, met rode loper.
Man Bijt Hond Oscars: de uitreiking


Mariet Feenstra nam de alternatieve oscar voor BESTE ACTRICE met gepaste overweldigdheid in ontvangst!

oscar

Regie: Mirjam Veldhuyzen-van Zanten Mirjan Veldhuyzen-van Zanten

Licht: Nico Vellinga

Soundtrack: Patrick Bruggeman

Spelers: Danielle Hermans, Annemieke van Lieshout, Natanja Remmerswaal, Chantal Assenberg, Aad Fase, Richard Kors, Patrick Bruggeman, Mariet Feenstra.

Met Vuur Spelen (2013)

Onder leiding van regisseur Joost Dekker heeft het KRT gewerkt aan Spelen met Vuur. Een komedie in een bedrijf uit 1892, geschreven door August Strindberg, vertaald door Karst Woudstra.

met vuur spelen

We hebben het stuk gebracht op het ATFR in november 2013.

Een interessant proces, daar Joost Dekker het KRT meenam in een eigen wijze van acteren. Het enige dat rotsvast stond was de tekst. Voorts werden bewegingen, toon en interpretatie, een spel van zoeken naar het meest spannende. Geen mis-en-scene. Geen op geen af. Natuurlijk spel, waarin in de lach schieten, teksthaperingen, omvallen na een onverwachte duw (gebeurd), initiatieven er volledig konden zijn. Het stuk zou nooit af zijn. En immer anders. Een gewaagde onderneming waar de spelers in het repetitieproces zeer van hebben genoten en het als leerzaam hebben ervaren.

Zowel Jury als publiek had moeite dit on-kunststukje op waarde te schatten.

In een latere uitvoering in januari in het Kapelletje namen we het publiek met een voorbeschouwing mee in wat er op de vloer gebeurde, dit was een interessantere en betere voorstelling.

Joost Dekker

Regie: Joost Dekker van nieuwrepertoire

Spelers: Magda de Frel, Richard van der Kors, Daniëlle Hermans, Henk Derksen, Patrick Bruggeman, Mariet Feenstra.

De Zelfmoordenaar (2013)

van Nikolaj Erdman in een bewerking van Lodewijk de Boer & Ruud Engelander. Centraal in dit stuk staat een reeks bizarre gebeurtenissen rond een werkloze man die zwaar gefrustreerd is.

Als na een middernachtelijke ruzie over een stuk leverworst de ontevreden en werkloze Semjon Semjonowitsj het bed verlaat, bekruipt zijn vrouw Maria direct het angstige voorgevoel dat hij zichzelf van het leven gaat beroven...

acteurs

Petra Prins-Hertog

Regie: Petra Prins-Hertog

Acteurs: Richard Kors, Daniëlle Hermans, Annemieke van Lieshout, Magda de Frel, Henk Derksen, Wil Bruggeman, Pim Dumans, Patrick Bruggeman, Mariet Feenstra, Dick Oskamp, Huub van Kempen en als gastspeelster Agnes Lammers.

Muziek: Patrick Bruggeman en Huub van Kempen

Terugblik naar God's Wezen (2012)

Onder leiding van de regisseur Minnekus de Groot hebben we een stuk op "de planken" gebracht dat was gebaseerd op de filmserie van de Poolse schrijver en cineast Krzysztof Kieslowskie:
DE DEKALOOG.
We hebben vorm geven aan vier van de tien delen van de dekaloog onder de titel: GOD'S WEZEN
Het hieronderstaande foto-album laat ons nog even nagenieten van het stuk God's Wezen gespeeld op 8, 9 en 10 juni 2012 in theater 't Kapelletje en een reprise op 8 septemberde 2012.


2012-03-10 Minnekus de Groot (29K) Regisseur: Minnekus de Groot
Muziekale begeleiding en geluidseffecten: Patrick Bruggeman & Huub van Kempen
Licht: Nico Vellinga

En natuurlijk de spelers: Dunja Bonnarens, Wil Bruggeman, Henk Derksen, Pim Dumans, Aad Fase, Mariet Feenstra, Magda de Frel, Daniëlle Hermans, Annemieke van Lieshout, Richard Kors, Marieke Salden2011

2011 was het jaar van het tachtigjarig jubileum van het KRT. We speelden toen een bewerking van de Midzomernachtdroom van Shakespeare onder de naam: Midzomernachtkolder met een knipoog naar een aantal regiseurs waar we mee gewerkt hebben.
De regie voor de Midzomernachtkolder was in handen van Mirjam Veldhuijzen van Zanten.
Muzikale begeleiding: Patrick Bruggeman en Pim Moltzer
Kleding: Jacqueline de Maat.
Decor: Winy Maas
Film: Eline Wieland & Marino Gouwens
Licht: Nico Vellinga met assistentie van Jonas.
Foto's: Dorothea van der Staay
De acteurs: Dunja Bonarens, Wil Bruggeman, Henk Derksen, Pim Dumans, Aad Fase, Mariet Feenstra, Daniëlle Hermans, Paola Hereijgers, Annemieke van Lieshout, Richard Kors, Tessa Naber en Dick Oskamp.
De Midzomermachtkolder werd twee maal gespeeld in Theater Maatwerk en wel op 8 en 9 oktober en drie maal in Theater De Gouvernestraat op 28, 29 en 30 oktober.
Na de voorstelling van 29 oktober was er een jubileumfeest waar we ook veel oud leden hebben mogen ontmoeten.

2010

In 2010 speelden we twee producties:
Als grote productie: De Drie Zusters van Anton Tsjechov en bij het Amateur Theater Festival de eenakter: Oud & Bevlekt van Don Duijns.
De regie voor de Drie Zusters was in handen van Mirjam Veldhuijzen van Zanten.
Muzikale begeleiding: Patrick Bruggeman.
Foto's: Bas Visser.
De Drie Zusters werd gespeeld in 't Kapelletje.
De regie voor de eenakter Oud & Bevlekt was in handen van Serge van Marion en werd gespeeld in het O.T. theater.

2009

In 2009 speelden we de volgende producties:
De grote productie was:Zadelpijn van Juust Vink over het leven van de wielrenner Fausto Coppi.
De regie was in handen van Reinier van Mourik.
Muzikale begeleiding: Patrick Bruggeman.
Foto's Bas Visser.
We speelden het stuk in 't Kapelletje en op locatie onder het vormalig NS-station Bergweg.
Bij het Eenakter Festival speelden we de eenakter: Het Open Huwelijk van Dario Foo.
De regie van de eenakter was in handen van Serge van Marion.
De eenakter werd gespeeld in het R.O. Theater. Via de links op de pagina: "Links" is de gehele eenakter nog te zien.

2008

In 2008 speelden we ook twee producties:
De grote productie: Vrouw van de Zee van Henrik Ibsen onder regie van Fedde Spoel. Gespeeld in de bijzondere ambiance van het Noorse Zeemanskerkje.
Muzikale begeleiding van Patrick Bruggeman.
Op het Eenakter Festival in 't Kapelletje speelden we Lady Macbeth gebaseerd op Macbeth of wel het "Schotse stuk" van Shakespeare.
Regie ook hier Fedde Spoel en muzikale begeleiding van Patrick Bruggeman.

2007

In 2007 werden de volgende twee producties gespeeld:
De grote productie: Blankenberge van Tom Lanoy en de eenacter Duizend Bommen en Granaten gebaseerd op de stripfiguur Kapitein Haddock van Hergé. Beide stukken zijn gespeeld onder de regie van Fedde Spoel. Blankenberge ging over het wel en wee van het personeel in een verlopen brasserie in de Belgische badplaats Blankenberge en werd gespeeld in het Kapelletje. De eenakter: Duizend Bommen en Granaten was een onderdeel van het jaarlijkse Eenakterfestival en werd gespeeld in Het Kapelletje en ook in Vlaardingen.

Welke stukken heeft het KRT gespeeld vanaf 1960?

Grote producties
1960: Odysseus -- februari 1961: Vanavond tien uur -- april 1961: Ontmoeting grote 3 -- november 1961: Bungalow -- maart 1962: Een meisje om te stelen -- april 1962: 30 sec. liefde -- oktober 1962: Krijgen is de kunst -- februari 1963: Voetbalpool -- mei 1963: Boeven en madeliefjes -- november 1963: Eeuwig misverstand -- februari 1964: Oscar -- mei 1964: Schweizerhof -- november 1964: Blauwe maandag -- februari 1965: Als 't kindje binnenkomt -- mei 1965: De man de vrouw de moord -- oktober 1965: Vrouwen in paniek -- februari 1966: Op heterdaad betrapt -- mei 1966: Op 't nippertje -- oktober 1966: De bemoeial -- januari 1967: Simon & Laura -- april 1967: Trouwen of … -- november 1967: Oost West, Egypte Best -- februari 1968: Blijf zitten waar je zit -- mei 1968: Man op de bromfiets -- november 1968: Het stille geluk -- april 1969: Stuur me geen bloemen -- november 1969: Nooit te laat -- april 1970: Mijn vrouw is een gangster -- oktober 1970: Zachtjes met de deuren -- april 1971: Salto mortale ( 40 jarig jubileum) -- oktober 1971: De klok sloeg twaalf -- april 1972: Cactusbloem -- oktober 1972: 40 Karaat -- april 1973: Maandag a.s. -- oktober 1973: Getrouwd of niet -- april 1974: Fatale melodie -- oktober 1974: Oscar -- april 1975: Mireille -- oktober 1975: Plaza hotel -- april 1976: Als het kindje binnenkomt -- oktober 1976: Alles voor de tuin -- april 1977: Met mes en vork -- oktober 1977: Een gerechtelijke dwaling -- april 1978: Schat ik ben 'r hoor! -- oktober 1978: Droom van Amerika -- april 1979: Zwanen op de Theems -- oktober 1979: Stuur me geen bloemen -- (na 1979 één grote ptoductie per jaar) -- 1980: Spijtige stukjes van Krijn Tonijn -- 1981: Doos vol kruimels -- 1983 De rit over het Bodenmeer -- 1984: De zelfmoordenaar -- 1985: De dans in het zand -- 1986: Bruiloft -- 1987: Bordeelscènes -- 1989: De Meeuw -- 1990: Het pompstation -- 1991: Mephisto -- 1993: Thuis -- 1994: Yvonne -- 1995: Het atelier -- 1996: Reis om de wereld in 80 dagen -- 1997: De storm -- 1998: Eva Bonheur -- 1999: De Troonsafstand -- 2000: Duyn's Diner -- 2001: Cat on a hot tin roof -- 2002: Vlees + de Wereldverbeteraar -- 2003: Great expectations -- 2004: God's palingboer -- 2005: Het paradijs -- 2006: De vossejacht -- 2007: Blankenberge -- 2008: Vrouw van de Zee -- 2009: Zadelpijn -- 2010: Drie zusters -- 2011: Midzomernachtkolder (80-jarig jubileum) -- 2014: A lie of the Mind
Eenakters
1978: Don Juan -- 1980: Moani's jongen huilt niet -- 1983: Mag ik er even tussendoor -- 1984: Moed -- 1986: Double monoloque -- 1986: Bedden -- 1991: Slik -- 1994: Rimpels -- 1996: Een schilderij om in te wonen -- 1997: Eenacter met Margreet -- 2000: Hamlet in 15 minuten -- 2001: Een reuze idee -- 2002: Merg -- 2003: Appelboompjes -- 2005: Melba toast -- 2007: Duizend bommen en granaten -- 2008: Lady MacBeth -- 2009: Het open huwelijk -- 2010: Oud en bevlekt

Contact

Voor informatie, vragen of opmerkingen: info@kleinrotterdamstoneel.nl